Derby zonder winnaar

13 mei 2018

De beladen derby tussen FC Winterswijk en Grolse Boys eindigde afgelopen zaterdag in Winterswijk in een gelijkspel. Lang zag het ernaar uit dat Grolse Boys als winnaar van het vel zou lopen, want tot enkele minuten voor tijd stond het nog 0-1. De wedstrijd vond plaats bij een aangename temperatuur voor het publiek en voor de spelers was er zelfs in beide helften een extra drinkpauze. FC Winterswijk trad, in verband met blessures, niet aan in de sterkste opstelling, terwijl Grolse Boys weer een beroep kon doen op Ronald Wagendorp en Rubel Hamno.

FC Winterswijk kwam duidelijk het sterkst uit de startblokken. Het zette Grolse Boys flink onder druk en gelegenheidsback Daan Schuurmans had het vrij moeilijk. Echte kansen wist Winterswijk echter niet te creëren. In de 10de minuut wist keeper Sebastijan van Beugen een hard schot te pareren en wat later liep een scrimmage voor het doel van Grolse Boys goed voor hen af. De eerste goede mogelijkheid voor Grolse Boys kwam na een lange pass van Ronald op Youri Groot Kormelink, maar hij miste de koelheid van een echte spits en plaatste de bal in de handen van de keeper in plaats van de bal over de doelman heen te lobben.

De beste kans in de eerste helft voor de roodwitte combinatie was voor Kenan Kukic. Hij wist vrij voor de keeper niet te scoren en Ramon Janssen kon de terugspringende bal van de keeper niet in het doel koppen omdat de bal te veel effect had. Na ongeveer een half uur spelen nam Menno ten Have de plaats in Pascal Brockotter. Wat later kreeg Ramon uit een corner nog een goede mogelijkheid, maar de bal ging weer naast. Vlak voor rust leek FC Winterswijk de score te openen, maar het doelpunt werd door de goed leidende scheidsrechter wegens buitenspel afgefloten.

Het eerste deel van de eerste helft was de thuisploeg sterker, maar Grolse Boys kreeg de beste kansen en nam na ongeveer een half uur spelen het initiatief over.
In de rust werd de moegestreden Rubel Hamno gewisseld voor Onur Balci. Dat had achterin wel een aantal omzettingen tot gevolg. Menno ging nu rechtsback spelen en Onur linksback, terwijl Youri en Daan het centrum voor hun rekening namen. Ronald ging nu naar de spitspositie en Kevin Nuchter naar het middenveld. In de tweede helft probeerde Grolse Boys vooral via hoge en lange ballen de snelle spitsen te bereiken. Zo kregen Ramon en Kenan een paar goede mogelijkheden.

In de 60ste minuut scoorde eerst Winterswijk bijna, maar de bal ging via keeper Sebastijan en de paal weer het veld in. Aan de andere kant van het veld kon Kenan de bal net nog binnen houden en een mooie voorzet op de vrijstaande Kevin Nuchter geven. De scheidsrechter floot voor buitenspel, wat het zeker niet was, maar hij reageerde op het vlagsignaal van de grensrechter. Een scherpe voorzet van Kevin Nuchter wist de keeper van Winterswijk net over te tikken en Youri moest nog eens met een goede reactie redding brengen. In de 70ste minuut ging een lange en hoge bal over de verdediging van Winterswijk heen en de snelle Kenan kon de bal met een droog schot het doel in werken.

Wat later leek een hoog schot/voorzet van Menno ook het doel in te gaan, maar de keeper kon de bal nog net over tikken. Een kwartier voor tijd werd Justas nog ingebracht voor Ramon. Na een schot van Winterswijk op de paal werd het uiteindelijk vlak voor tijd toch nog gelijk. Youri kon een hoge bal onvoldoende weg koppen, waardoor de linksbuiten van Winterswijk met een hard schot de gelijkmaker kon scoren. Alles bij elkaar is een gelijkspel waarschijnlijk wel een terechte uitslag, ofschoon drie punten wel binnengehaald hadden kunnen worden. De volgende week is de zware thuiswedstrijd tegen Glanerbrug.